18e zondag door het jaar A

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 362 niet laden
Als ik deze week hoorde vertellen van die reusachtige nachtwake op het oude militaire vliegveld van Downsview Land in Canada... ‘600.000 jonge mensen uit 176 verschillende naties hebben daar, ver van huis, de nacht doorgebracht, wakend, biddend en luisterend naar de paus.'

Dan zag ik daarin een wederuitgave van het evangelie van vandaag. Het gaat hier immers ook niet over een picknick met broodjes en vis om de honger te stillen. Het gaat, toen zoals nu, over mensen die honger hebben naar een boodschap.

Het evangelie is een venster om de werkelijkheid van vandaag te kunnen inschatten, om er de ziel van te zien.

Mensen en vooral jonge mensen hebben honger, zij willen een boodschap die hun leven een zin geeft.

Die oude man uit Polen heeft zich die nacht in Canada opgericht. Hij heeft die jonge mensen hun honger naar zingeving gestild, hen een visioen gegeven om voor te leven,

Hij sprak van een nieuwe beschaving, gebouwd op liefde en vrijheid, niet op een kapitaalstroom en een technologie die alleen gericht is op productiviteit en efficiëntie, zonder enige zin voor de religieuze en de ethische dimensie.

Een nieuwe beschaving, gebouwd op liefde en vrijheid, vraagt nieuwe mensen die stenen kunnen aanbrengen voor de stad van de mens, en op die manier ook bouwen aan de stad van God.

De paus werd heel persoonlijk toen hij zei hoe hij momenten heeft gekend van diepe duisternis onder harde totalitaire regimes. Maar ik heb genoeg dingen gezien, zei hij, om er rotsvast van overtuigd te zijn dat geen enkele moeilijkheid en geen enkele vrees in staat is de hoop te vernietigen in het hart van jonge mensen.

Het afgedankte militaire vliegveld in Canada waar die jonge mensen hun nachtwake hielden is maar een stipje, een kleine onooglijke plek op onze planeet. Op die nacht was die plek verlicht door de 600.000 kaarsvlammetjes

De rest van de wereld bleef in het donker.

Voor heel veel mensen blijft het een heel eenzame plek, ver van huis. Zij hebben geen geestelijk onderdak, zij hebben geen geestelijk voedsel. Geef gij hen maar te eten zegt Jezus in het evangelie. Gij moet het doen, zegt ook de paus. Niet wachten tot je ouder wordt. Gij moet nu aan iedereen laten zien dat de ontmoeting met God zin geeft aan uw bestaan.

De echo van dat woord mag ook tot in onze gemeenschap naklinken.

Laat de vraag tot ons komen hoe wij, in de komende week, onze vriendschap met God vlees en bloed laten worden?

Hoe wordt onze dagelijkse portie leven een beetje meer vrede en liefde? Hoe breng ik de stenen aan van solidariteit en vergeving voor die nieuwe beschaving waar de paus het over heeft?

We gaan er in diepe stilte even over nadenken zodat onze goede wil ook een gezicht krijgt.