Ik heb ander werk voor u

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Het is een verademing voor een mens, als hij plots iemand ontmoet die hem werk of ander werk aanbiedt. Vele mensen zouden vandaag zo iemand graag ontmoeten.
Ze zouden eindelijk zin kunnen geven aan hun mat of dof bestaan. Er wat minder loos zijn in hun leven: niet langer meer werkloos, niet langer meer zinloos.
Allemaal in de veronderstelling natuurlijk, dat er mensen zijn die graag werken...

Tot vissers zegt Jezus vandaag iets dergelijks: je moet niet langer vissen vissen, maar mensen.

Het eerste zullen ze wel meteen hebben verstaan: eindelijk verlost uit dat meer van Gennesaret, dat meer van tranen. Gennesaret had een kwalijke reputatie: al zoveel mensen waren daarin verdronken.
Het tweede zullen ze al moeilijker verstaan: op het einde, na jaren oefening, hadden ze dat vak nog niet onder de knie.

Het is ook niet min. Vissen mag je eerst doden, je mag ze doden bij nacht. Dat weten ervaren vissers vanzelf.
Maar mensen kan je pas redden, als je ze op het droge leert leven in de volle zon, in tij en ontij. Dat is duizendmaal moeilijker.

Daarmee is het ook duidelijk, dat Jezus hier aan vissers niet zomaar nieuw werk aanbiedt. Hij biedt iets anders aan: een nieuw leven, een nieuwe opdracht, een nieuwe roeping.

Wie leerling wil zijn, zal met mensen bezig zijn. Dat zal het eerste agendapunt zijn van de christen. Niet één of ander politiek programma, niet één of ander prestigevertoon, niet één of ander economisch project.
Nee, mensen optrekken, mensen ophalen, mensen opvoeden. Mensen in de hoogte steken. Mensen zegenen ten leven.

Laat dat voortaan het hoogste dogma zijn voor ieder mens, die zich gelovig durft te noemen. Het eerste dogma, dat maar één waarheid dient: het redden van de mens, die dreigt te verdrinken in een meer van tranen. Het kind, de vluchteling, de mens zonder statuut, de mens zonder naam, de mens zonder vrijheid.

Geef toe: de vissers hebben een stiel, die een klein beetje gemakkelijker is...