SACRAMENTSPROCESSIE (2011)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden
VECHTENDE GROTE MENSEN
Een recent krantenbericht: in Geldrop eindigde een communiefeest in een massale vechtpartij waarbij vijf mensen in het ziekenhuis behandeld moesten worden. Het bericht lichtte toe, dat bij een communiefeest in de rooms-katholieke kerk ‘het lijden, de dood en verrijzenis van Jezus wordt herdacht’. Het communicantje, zo hoop ik maar, lag tijdens de steekpartij al lang te slapen.
Steekpartijen vinden vaker plaats. Vooral op plekken waar mensen onder invloed zijn van drugs en drank, of waar gecompliceerde familierelaties heersen. Maar de redacteuren van het persbureau keken er kennelijk van op, dat dit tijdens een communiefeest gebeurde. Ze moeten het gevoel hebben gehad dat gasten op een communiefeest edeler gedachten in het hoofd hebben en meer vergevingsgezindheid in hun hart, dan het losbandig volk in een disco.
SLAPEND COMMUNICANTJE
De redacteuren hadden beter moeten weten! Ook gelovigen zijn zwakke mensen en geen driften zijn hun vreemd. En hoe gelovig zijn de ouders, ooms en tantes van een communicantje eigenlijk wel?
Toch blijft zo’n bericht kriebelen. Zeker als je weer het evangelie leest waar Jezus zegt: ‘Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, blijft met mij verbonden.’ Met pijn herinner je je dan de vele conflicten in de kerk die juist over de communie gingen, de scheiding tussen reformatorische en rooms-katholieke christenen, de problemen van een verliefd stel in de vorige generatie, de pastoors die kerkgangers de communie weigerden, kortom: de vele ruzies en vechtpartijen tijdens het communiefeest, terwijl het communicantje zelf in bed lag.
SACRAMENT VAN EENHEID
Nog steeds zijn de theorieën rondom de eucharistie, theologische traktaten, of filosofische denkpatronen obstakels tussen christenen om samen met Jezus verbonden te zijn. Dat moet onder ons niet het geval zijn! God is aanwezig in wat mensen bindt. God is aanwezig in wat gelovigen in de processie en ongelovigen op de fiets of fotograferend langs de weg, met elkaar delen. God is in de kinderen van de eerste communie en in de bejaarden van ‘t Brook. God is waar mensen in liefde met elkaar verbonden zijn. God is waar brood wordt uitgedeeld en niemand overgeslagen.
Als de mensen weer ruzie gaan maken over de eucharistie, dan kruip ik maar het bed in!