Leven uit een Bron - Leven uit een put: een groot verschil (2005)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 459 niet laden
Er zijn twee soorten mensen in onze wereld.

Mensen die nooit genoeg hebben.
Mensen die steeds teveel hebben

 

Mensen die alles kunnen gebruiken
Mensen die steeds iets kunnen missen.

 

Mensen die nooit tijd hebben voor anderen
Mensen die altijd tijd voor je maken

 

Mensen die zoeken naar opvallende dingen
Mensen die belang hechten aan kleine dingen

 

Mensen die kritiek hebben op alles
Mensen die waardering hebben voor alles

 

Mensen die wachten op de anderen
Mensen die anderen tegemoet treden

 

De eersten leven uit een put.
De tweeden leven uit een bron

 

Als je uit een put leeft, blijf je altijd dorst hebben, moet je altijd weer gaan putten. Je moet ook altijd dieper putten om je emmer vol te krijgen. En uiteindelijk raak je uitgeput.... de put is leeg.... je krachten zijn op.

 

De Samaritaanse vrouw is iemand die leeft vanuit de put.
Ze heeft heel haar leven de liefde gezocht. Ze komt naar de put op de middag. De andere vrouwen zijn dan thuis bij het middageten. Het is haar uur. Ze heeft steeds de liefde willen bezitten. 5 mannen heeft ze uitgeperst en de zesde is haar man niet.
En na al die avonturen zit ze vermoeid, levensmoe, met haar emmer bij de put. Wie zal haar volgend slachtoffer zijn? Want haar dorst is niet gelest... en de put is diep! Niet alleen de put van Jacob, maar de put van de eenzaamheid waarin ze leeft.
Tegenover de vrouw staat Jezus: Hij spreekt haar aan. Hij doorbreekt het taboe. Hij zet de eerste stap. Hij maakt zich afhankelijk van haar door haar iets te vragen. Hij biedt de gave Gods aan. Hij biedt zichzelf aan. Hij is een mens die leeft uit een bron.
Gods gave is een bron. Als je echt in God gelooft, leef je uit een bron.
Een bron droogt nooit op, een bron blijft altijd fris, een bron maakt van je een ander mens.
Jezus biedt zich aan als een bron voor haar leven. Hij is haar "zevende " man, de echte man, bij wie ze zichzelf vindt en kan zijn. Jezus nodigt haar uit haar bestaan uit de put op te geven en te durven leven uit de bron. Zij gelooft en haar geloof in Jezus brengt haar zoeken en zwoegen tot rust.

En inderdaad: wat zien we? Ze wordt zelf bron van nieuw leven. Ze laat haar Waterkruik in de steek. Ze laat haar bestaan van de put achter. Ze liep naar de stad terug! Ze zei tot de mensen. " Kom eens kijken naar een man die mij alles verteld heeft wat ik gedaan heb". nl. Hij heeft haar doen inzien dat ze geleefd had uit een put.... niet uit een bron.
En vele Samaritanen uit die stad geloofden in Hem om het Woord van de vrouw die getuigde. Geloven in Jezus is uit de bron leven.

 

Van waaruit leef jij, lezer; uit een put of uit een bron. Het maakt een groot verschil.

 

Als je uit een put leeft: Dan zoek je de liefde, dan zoek je de erkenning, dan zoek je aandacht.
Als je uit een bron leeft: Dan ga je zelf liefhebben, dan ga je het goed in anderen erkennen, dan leef je mee met anderen.
Als je uit een put leeft: Dan zoek je het geluk buiten jezelf: in drank en vertier, in het toeval, de lotto, in succes zonder inzet.
Als je uit een bron leeft: Dan ga je investeren in een goede relatie, in een werk, in een organisatie. Je neemt risico, je engageert je.
Als je vanuit een put leeft: Leef je op het ritme van de dagelijkse nieuwsjes, de roddel, de sensatie, de tv feuilletons.
Als je vanuit een bron leeft: Dan ga je de kleine dingen van het leven bewust leren ervaren, dan sta je stil bij levensbelangrijke dingen.
Als je vanuit een put leeft: Dan tracht je mensen te overladen en te overtroeven met cadeaus, prestaties, materiële bezittingen.
Als je vanuit een bron leeft: Dan schenk je aandacht aan de mens, ga je hem waarderen om wat hij is. Je leert tevreden zijn met wat je hebt.

 

Er wordt in onze wereld veel geleefd vanuit een put. Daarom zijn velen uitgeput.
Jezus biedt zich aan als een bron van levend water.
Wie in Hem durft geloven leeft uit een bron.