Investeer ook eens in je hart!

Beste vrienden,

In 1983 heb ik mijn eerste PCtje gekocht. Een relatief klein toestel met een harde schijf waarover men vandaag alleen maar glimlacht.Maar ik herinner me nog zeer goed, als was het gisteren gebeurd, hoe ik voor de eerste keer in een echte computerwinkel binnenging. De toestellen stonden daar allemaal naast elkaar en de meesten daarvan waren, toen voor mij, onbetaalbaar duur.

En midden in de toonzaal stond daar een grote zwarte “tower”, en om te vermijden dat de klanten er te dicht bij zouden komen had men daar een hek rond gezet. Wow, dacht ik, wat een prachtig toestel.

Wat was ik toen nog naief wanneer het om computers ging. Ik was helemaal weg van het uiterlijk van dat toestel. Het toestel was zo indrukwekkend groot. Dat het in werkelijkheid aankomt op datgene wat zich binnen in het toestel bevindt en dat de kleinere PC’s dikwijls veel efficiënter zijn en beter presteren, kwam toen helemaal niet in mij op.

Vandaag weet ik dat het uiterlijk van een computer het minst belangrijke is. De componenten waarmee hij uitgerust is, zijn innerlijke capaciteiten, die zijn het belangrijkst en geven de doorslag. Nu weet ik dat, en ik laat me nu ook niet meer door een mooi uiterlijk verblinden.

God gaat zelfs nog een stap verder. Hij laat zich niet alleen nooit door een façade verblinden, hij kijkt zelfs niet alleen naar de waslijst van ingebouwde componenten. Neen, onderzoekt dat toestel op hart en nieren, laat het open maken en kijkt naar binnen. Hij wil weten wat er achter die façade schuilgaat.

Want welk nut heeft de beste harde schijf wanneer ze al eens gecrasht is, en wat kan ik met een zeer performante grafische kaart, wanneer ze slecht gesoldeerd is en haar geheugen het laat afweten.

God kijkt niet op dezelfde manier als de mensen. Hij kijkt recht in ons hart. Dat mooie verhaal over de uitverkiezing van David toont het ons en vermaant ons ook op twee manieren.

Niet alleen bij PC’s mag je je niet door het uiterlijke laten vangen. Vooral ook bij mensen mag je je niet laten verblinden door kleren, die blijkbaar nog altijd de man (of de vrouw) maken, door statussymbolen, die helemaal niets zeggen over de mens zelf, door titels, ambten of rode lopers.  

Niemand is eerwaardiger dan een ander. En zeker niet hoogwelgeboren.

Niet naar de uiterlijke façade, maar wel achter die façade kijken, een mens niet beoordelen naar de schone schijn, maar wel naar datgene wat werkelijk in hem steekt, dat is de eerste vermaning die de lezing van vandaar ons meegeeft.

En de tweede vermaning betreft onszelf. Want niet alleen God kijkt naar het hart; Wij moeten dat ook doen. En wij moeten er ook goed voor zorgen!

Opdat ons hart en onze hartelijkheid niet zouden verkommeren hebben ze regelmatig behoefte aan een goede dosis aandacht. Daarom zouden we minstens even veel tijd als wij voor de spiegel doorbrengen om ons uiterlijk op peil te brengen, ook in ons hart moeten investeren.

Juist dat brengt de tekst van de lezing ons heel duidelijk in herinnering. De tijd die wij doorbrengen om te piekeren over wat we zullen aantrekken, minstens even veel tijd moeten we voor ons binnenste reserveren, om datgene te bevorderen wat in ons steekt.  Amen