4e zondag van de advent

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 362 niet laden
‘Alles onder controle' Dat is zowat een modewoord geworden. Daarmee bedoelt men dan : Geen paniek, er kan ons niets overkomen, alles is voorzien is. We kunnen de nodige maatregelen treffen, alle voorzorgen zijn genomen, de veiligheid is ingebouwd,.

‘Alles onder controle'... alsof wij het leven in handen hebben gelijk we de muis van de computer in handen hebben.

Achter dat modewoord kan een mentaliteit schuilgaan. Dat het allemaal afhangt van onze deskundigheid en van onze invloed. Gebed hoort daar dan niet bij, God moet je daar buiten laten want Hij is de grote onbekende, een totaal onbetrouwbare factor.

Het evangelie van vandaag ademt een heel andere sfeer. Maria kan helemaal niet zeggen : alles onder controle. Integendeel, in haar mond ligt het woord : Mij geschiedde naar uw woord. Onze ouders vertaalden dat : Alles lijk ‘t God belieft. Dat was toen ook een modewoord.

Openstaan voor het wonder, beschikbaar blijven voor een onverwachte opdracht in heel gewone omstandigheden. Er zit in dit evangelie een buitengewone les in levenskunst en het ware spijtig moesten wij dit evangelie verengen tot het verhaal van de maagdelijke geboorte en ons afvragen :. Is dit nu een biologische werkelijkheid of is het een stijlfiguur van die tijd, om het uitzonderlijke van Jezus uit te drukken. Wat maakt het uit ?

Belangrijker is dat we uit dit evangelie leren dat God wel ingrijpt in het leven van mensen. Als we dat tot ons laten doordringen, kunnen wij heel profane gebeurtenissen zo intens beleven dat zij niet meer profaan zijn, maar gebeurtenissen die gestuwd en gedragen zijn door Gods Geest. Een ziekte, een tegenslag, een blijde meevaller of een groot geluk... een gelovige beleeft dat alles als een boodschap van Godswege. Als een dienstmaagd die zegt : mij geschiedde naar uw woord.

Dat is wat anders dan zichzelf moeten paaien met de wensdroom : alles onder controle. Want we weten maar al te goed dat dit toch nooit het geval is.