Die boterham is van mij ! Delen is vermenigvuldigen

Die boterham is van mij ! Delen is vermenigvuldigen .!?

Tijdens de voorbereiding van het vormsel brachten de vormelingen ook een bezoek aan een Nonnen klooster. Na kennis gemaakt te hebben met de kloosterlingen vroegen de kloosterzusters of de vormelingen hun mee gebrachte lunch en snoepjakjes en drinken in de koelcel van de keuken wilden leggen, Zo “ beroofden” de nonnen op geraffineerde wijze de vormelingen van hun mee gebrachte lunch en snoep zakjes, snacks en drinken.

Alles werd in de keuken uit de verpakking gehaald en op aantrekkelijke wijze gepresenteerd op een mobiele tafel. en met een doek bedekt

Toen het lunch tijd was las men eerst het evangelie van deze zondag over de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging. Daarna werd de mobile tafel de ruimte in gereden en werden de etenswaren onthuld en wenste men iedereen smakelijk eten Iedereen mocht zoveel eten als hij maar wilde en uitkiezen wat hij maar lekker vond. Sommige vormelingen reageerden verbouwereerd! Dat is van mij! Dat geeft niet zeiden de nonnen je kiest maar uit wat je lekker vindt.

Aan het einde van de dag werden de overgebleven snacks etc weer verdeeld over de vormelingen

Men vroeg toen aan de vormelingen of het tweeduizend jaar geleden er misschien precies zo is gegaan.? De mensen hadden misschien zelf ook wel een lunch pakket maar wilden dat niet delen met hen die dat vergeten waren. Of was er sprake geweest van een echt wonder? Jezus kan alles! Als hij dode mensen weer levend kan maken draait hij zijn hand ook niet om een aantal broden en vissen te laten vermenigvuldigen tot iedereen er genoeg van had. Maar het is – misschien?- ook een groot(er?) wonder om egoïstische mensen zo ver te krijgen dat ze gaan delen met hen die het minder hebben.

Wat er nu precies gebeurd is 2000 jaar geleden werd niet precies duidelijk. Wat wel duidelijk werd is dat er weinig veranderd was in 2000 jaar. Er was een groep vormelingen die in het wonder van de brood vermenigvuldiging bleven geloven, en een andere groep vond het een wonder dat Jezus een groep mensen zover kreeg dat ze hun voedsel gingen delen. Daar over mocht geen verdeeldheid en zeker geen ruzie ontstaan dat is namelijk het werk van de duivel. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achter haalt hem wel! Het is dus een kwestie van tijd voor de vormelingen dat dat –(n)ooit?- Duidelijk wordt. Net zoals hun dat binnenkort op het voortgezette onderwijs aan hun zal worden geleerd dat het omgekeerde van vermenigvuldigen delen is, waardoor een getal toch groter wordt.

Je kunt niet alles snappen. Geloven is ook een kwestie van je gevoel. Net als met verliefdheid waar door je later ook een partner kiest die jij gelukkig wil maken tot de dood jullie ooit scheidt. Ook al zijn dat soort stellen het ook niet altijd met elkaar eens…. geweest.

Treutel