Doen wat Jezus deed

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Elk evangelieverhaal spreekt ons aan. Vandaag gebeurt dat door de blinde Bartimeüs. Wij zijn, zo voelen we het toch aan, wij zijn "de blinden"... die langs de weg zitten. Maar behalve deze gelijkenis zit er nog meer in dit verhaal. Jezus leert ons hoe wij Hem moeten volgen.

Ondanks het lawaai hoort Jezus het geroep van de blinde en blijft staan. De anderen snauwen de blinde toe dat hij moet zwijgen. Nu zij in het gezelschap van Jezus zijn hebben ze andere dingen te doen dan naar de blinde man te luisteren.

Als parochiegemeenschap kunnen we ons best vergelijken met die groep van mensen rond Jezus. Ik droom van een parochiegemeenschap die Jezus tot een voorbeeld wil nemen, met eenzelfde luisterbereidheid om aandacht te schenken aan hen die men het zwijgen tracht op te leggen, aan hen waaraan men zich ergert als zij hun nood uitroepen. Dan zou elke parochie een luisterpost zijn om de roep te horen van allen die bedreigd worden, die in de sloot geraakt of marginaal zijn. Als wij met Jezus willen meegaan dan kunnen wij aan de nood in de wereld niet voorbijgaan.

Het is opvallend dat Jezus niet zelf de blinde uit zijn isolement weghaalt. Hij geeft de anderen de opdracht om hem bij zich te roepen. Anderen moeten zijn boodschap van hoop aan hem overbrengen. "Heb goede moed, sta op. Hij roept je. Ook hier zouden wij een voorbeeld kunnen nemen aan Jezus. Elke parochie zou een hulpdienst moeten zijn om de mensen uit hun isolement weg te roepen en bij Jezus te brengen. Een parochie waar niemand wordt uitgesloten, waar men iedereen probeert te integreren door hen dichter bij Jezus te brengen. Een hulppost waar geen wetten of structuren op de voorgrond staan, maar wel de nood van elke mens. "Roep hen bij Mij, zegt Jezus. Is het niet de kern van de Blijde Boodschap die Jezus wil verkondigen: aan mensen de boodschap van hoop brengen, hen bevrijden van angst en eenzaamheid?

Tenslotte valt het mij op dat Jezus helemaal openstaat voor die ene mens, de blinde: wat wil je dat Ik voor je doe? Hij wil weten wat de andere van Hem verwacht. Hij dringt hem niets op. Hij zegt hem niet wat hij moet doen. Hij vraagt: wat heb je nodig om zinvol te leven?

Zo zou elke parochie een inlichtingsdienst kunnen zijn die navraagt wat mensen menen nodig te hebben om gelukkig te zijn. Wat verwacht je van de Kerk, wat kan de parochie voor je doen? Jezus stelt aan de blinde geen eisen. Wij zouden samen met alle mensen kunnen zoeken naar nieuwe vormen en mogelijkheden om hen gelukkig te maken.

Jezus zegt verder: "uw geloof heeft u gered". Hij bevestigt de blinde in zijn vertrouwen. Als wij Jezus willen volgen moeten wij de mensen kunnen bevestigen in hun geloof: je bent op de goede weg. Wij moeten hen kunnen verwarmen met de mantel van de liefde en hen verlichten in hun duisternis. Door die bemoedigende woorden van Jezus neemt het leven van de blinde een keerpunt. In plaats van langs de weg te gaan zitten, gaat hij nu samen met Jezus de weg naar Jeruzalem, de weg van de zelfgave. Zo zouden wij elkaar ook moeten bemoedigen zodat niet de angst voor de toekomst domineert, maar de zekerheid dat God met iedereen van ons op weg wil gaan.