Waar is God? (2006)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

KORTE OVERWEGING HEMELVAARTDAG


Laten we onze geleerde voorstellingen over God en eeuwigheid eens los.
Vergeten we ook onze kinderlijke voorstellingen en beelden even.
Proberen we dan zo kernachtig mogelijk zeggen wat we vieren op hemelvaartsdag. Namelijk dit:
‘De gekruisigde Jezus van Nazareth is thuis bij zijn hemelse Vader. Vraag niet hoe het kan! Maar er moet gerechtigheid zijn!’
Als je het zo formuleert dan is het geloof geen geheime wetenschap over dingen die sommige mensen aannemen en anderen niet zien, maar dan is het geloof een keuze.
Je kunt de wereld op twee manieren zien: als een blind onrechtvaardig noodlot dat toeslaat en onschuldigen treft zonder zin en betekenis. Zomaar. En zo komt ons de wereld menig keer voor. Ook Jezus heeft zich aan het kruis godverlaten gevoeld!
Of je beleeft het bestaan als een wonder dat zin heeft en betekenis, ook al ontgaat ons heel erg vaak het zicht op de samenhang - het meeste is immers nog verborgen.
Beide visies zijn mogelijk en beide dringen zich aan ons op. Toen de leerlingen de gekruisigde zagen hangen dropen ze verbitterd en gedesissilusioneerd af. Blijkbaar was er geen God.
Maar ze lieten de gebeurtenissen bezinken; ze hervatten het leven; ze baden en discussieerden. Ze kwamen opnieuw in de situaties terecht van vroeger, ze braken brood, vergaven zondaars, genazen zieken. En de hoop keerde terug dat er wel degelijk zin is en dat niet noodlottigheid maar liefde het heelal bestuurt.
Daarvoor kozen de leerlingen en dat was hun geloof. Hun geloof in Jezus als de Levende.
Hemelvaart is het geloof dat God recht doet aan allen. Ook als de voltooiing zich aan ons oog ontrekt. Ook als een wolk ons uitzicht verduistert. Ook als we overgaan tot de orde van de dag en niet langer naar de hemel staren.
De profeet, de genezer, de grote vergever, de wonderdoener, de onschuld zelve, de barmhartige, hij is gekruisigd maar God heeft zijn leven lief en het voltooid in zijn licht. Daarvoor kiezen wij.