Bestemming bereikt!

Beste vrienden,

Je kan soms toch nogal wat meemaken! Ik stond laatst tijdens een daguitstap vlak bij de ingang van één van onze bekende bedevaartkerken toen daar een jong koppel in sportkledij binnen kwam gelopen. En dan klonk plots uit de zak van zijn jasje een duidelijke stem: “Bestemming bereikt.”  Met de GPS op bedevaart!

Ik sta steeds weer verbaasd over de technische wonderen van onze tijd. Die GPS systemen bestaan ook al voor fietsers en voetgangers en je vindt ze ook al in elke smartphone. Je geeft gewoon “Scherpenheuvel – basiliek” in, en het ding geleidt je daar exact heen.

Min of meer exact, want die dingen hebben ook hun nukken – vooral die in de smartphones.

Persoonlijk hou ik het liever bij de vast geïnstalleerde toestellen.  

Al diegenen die nog steeds geen dergelijk toestel in hun wagen hebben en hun bestemming nog altijd met een set wegenkaarten en met het vertrouwde stadsplan zoeken  kan ik gerust stellen. Ik heb het hier niet over een vast in de auto geïnstalleerde GPS.

Ik heb het over een heel ander navigatiesysteemsysteem, één dat ook vast is ingebouwd, maar dan wel binnen in onszelf.

Want vandaag vieren we de dag waarop dat systeem in ons allemaal werd geïnstalleerd.

Een navigatiesysteem dat ons op al die wegen begeleidt die wij als mens moeten gaan. Het is diep in ons ingegoten: Gods Geest die ons gegeven werd om ons de juiste richting aan te geven, om ons te helpen bij het oriënteren en om ons veilig naar ons doel te leiden.

Je kan Zijn stem horen – vooral ook als de stem van je geweten – en zijn aanwijzingen zijn vele malen betrouwbaarder dan die van al die vele systemen die afhankelijk zijn van een hele reeks satellieten.

Hij is zo betrouwbaar dat zijn stem in alles voorrang heeft. Zijn stem geldt meer dan alle kerkelijke dogma’s, heeft meer gezag dan Bisschoppen en Pausen, en is veruit de hoogste instantie in mijn leven. Wij allemaal, ieder van ons, heeft een dergelijk systeem. Het is volledig eigen aan ons. Wanneer we zijn aanwijzingen volgen, wanneer we de stem van ons geweten volgen, wanneer we Gods Geest de richting laten aangeven, dan zullen wij, veel nauwkeuriger dan met gelijk welk gesofisticeerd GPS systeem ter wereld, op het einde van de rit ook die stem horen zoals die uit de vestzak van die jonge sportman klonk. Ze zal ons ook zeggen: “Je hebt je bestemming bereikt!  Amen.