5e zondag van de veertigdagentijd (2006)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 201 niet laden
Wie zijn leven bemint verliest het, maar wie zijn leven in deze wereld haat, zal het ten eeuwige leven bewaren. Die zin hebben we zojuist gelezen in dat ingewikkelde evangelie van Johannes. Ik weet niet hoe u die zin ervaart, maar mijn eerste gedachte was: hier kan ik niets meer, dit is gewoon onzin. Het klinkt een beetje alsof Jezus iedereen oproept om maar martelaar te worden. Nou, daar voel ik niets voor.
Als er nu stond: ieder die zijn leven niet bemint, is een verliezer, dan zou ik dat kunnen begrijpen. Ieder normaal mens houdt toch van zijn leven en doet dus alles om dat leven zo goed en aangenaam mogelijk te maken. Iemand die zegt: ik houd niet van mijn leven, is een arme stakker, want zoiets zeg je alleen als je het heel moeilijk hebt in je leven, als van alles je tegen zit, als je er geen enkele vreugde aan kunt beleven. En eigenlijk betekent dit: ik hou niet van dit leven, ik hou niet van deze situatie waarin mijn leven is terecht gekomen. Wie zijn leven bemint, verliest het. Daar kan ik niets mee.
Als er nu stond: wie zijn leven bemint moet goed nadenken over zijn leven, over wat goed en zinvol is voor zijn leven, over wat je echt gelukkig maakt in je leven en wie er nooit over nadenkt loopt het risico een verliezer te worden, dan zou ik er helemaal achter kunnen staan. Ik denk dat Jezus ook zoiets bedoeld.
Je kunt het vergelijken met ouders die heel veel van hun kinderen houden. En dan is het heel normaal dat zij hun kinderen vertroetelen, dat ze alles doen om hen gelukkig te maken. Maar als het verstandige ouders zijn zullen ze ook wel eens nee zeggen, als de kinderen iets willen, en kinderen willen vaak van alles. Maar voor hun eigen bestwil geven ouders hun niet altijd hun zin.. Kinderen die ongeveer alles mogen, die gruwelijk verwend worden, worden daarmee vaak voor hun leven bedorven en ongelukkig gemaakt.
Ditzelfde geldt ook voor ons eigen leven. Als van je leven houden vertaalt met alles doen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken, en moeilijke dingen altijd uit de weg te gaan, altijd ja zeggen tegen je wensen en verlangens, dan maak je jezelf voor je leven ongelukkig. Als je echt van je leven houdt, dan moet je ook verder kijken dan je neus lang is, en nu en dan bewuste keuzes maken en niet in alles de weg van de minste weerstand gaan.
Ons leven is ons heiligste en kostbaarste bezit, iets waar je dus heel zorgvuldig mee moet omgaan. Je moet altijd oppassen dat je het niet verliest, want daarvoor hou je teveel van je leven. En bij "je leven verliezen" moeten we niet aan de dood denken, maar aan de waarde en waardigheid van je leven verliezen. Als Jezus dit bedoeld heeft met zijn uitspraak, dan ben ik het helemaal met hem eens.
Ik kwam pas een spreuk tegen die hier heel goed bij past. Het geheim van het leven is niet doen wat je leuk vindt maar leuk vinden wat je doet. Als je in je leven alleen maar dingen doet die je leuk vindt, alleen dingen waar je plezier aan beleeft, dan loop je het risico dat jouw leven gaat lijden onder ernstige bloedarmoede. Maar als je de kunst verstaat om leuk te vinden wat je doet, om het zinvolle te zien van je activiteiten, dan kun je ook met minder aangename dingen toch blij zijn.
Je kunt het vergelijken met jonge mensen die samen wonen, die allebei werken voor een goed inkomen, die veel plezier hebben in hun leven, die kunnen uitgaan wanneer ze willen, uitgebreide vakanties kunnen houden. Maar als er dan kinderen komen, dan verandert dat hun leven grondig. Dan moeten ze veel van hun vroegere pleziertjes laten vallen, om te zorgen voor hun kinderen. Maar de meeste ouders hebben dat er graag voor over, en genieten nog veel intenser van hun kinderen dan voorheen van allerlei avondjes uit. En ouders die dat vrije leven van weleer niet kunnen of willen opgeven, zijn te beklagen want ze verliezen heel veel in hun leven.
Wie zijn leven bemint, verliest het. Die uitspraak is alleen juist als je je leven op een verkeerde manier bemint, als je er te kortzichtig, te gemakkelijk, te oppervlakkig ermee omgaat, dan kan het zijn dat je een verliezer wordt. Maar wie zijn leven op de juiste wijze bemint, die wint er alleen maar mee.