Een gloednieuw begin

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Het is hier donker, zoals het zo vaak donker is in een mensenleven. Als blinden tasten wij langs de wand, onzeker, als mensen zonder ogen.

Het kan in ons leven donker zijn, als wij angstig twijfelen aan alles, als wij ons mislukt voelen, als wij het niet meer zien zitten, als een huwelijk gestrand is, als een lieve, onmisbare mens gestorven is. Het kan donker zijn als je geen hoop meer hebt, geen hoop op genezing, geen hoop op geluk, geen hoop op liefde, geen hoop op begrip; als je alleen bent, helemaal alleen, als je bang bent.

Het kan zo donker zijn in je leven, dat je niets meer ziet, dat je eigenlijk verlangt naar het einde, naar niets meer te zijn, dat je denkt: en nu maar slapen en nooit meer wakker worden.

Hier is het donker, als een teken dat de Heer onze duisternis kent en begrijpt. Het wordt hier straks licht, als een teken dat deze nacht ons hoop wil geven.

Want de boodschap van deze paasnacht is dat elk einde een nieuw begin kan worden.

Want uit niets schiep God hemel en aarde. Abraham krijgt de belofte van een talrijk nageslacht. Een volk zonder hoop vindt een uittocht. Een volk dat van God verlaten was, weet zich door God weer bemind. Een volk met een versteend hart krijgt van God een nieuw hart. Wie zich laat dopen sterft om te leven. De gekruisigde is verrezen.

Zo kwam telkens aan het einde een gloednieuw begin. Zou daarom aan het einde van een vriendschap, een leven, een ideaal, geen nieuw begin gegeven kunnen worden?

Deze nacht zegt ons op vele manieren: Ja! Dat kan! Dat gebeurt!