"Dat kan ik niet" bestaat niet (2010)


Mensen, die terug kijken op hun leven, hoor je vaker zeggen: "Met Gods hulp heb ik veel kunnen bereiken". Hieruit spreekt een visie op het leven, waarin God een drijvende kracht is. Wanneer wij het leven van heilige mensen bestuderen, dan komt dat ook heel sterk naar voren. Ze voelden een bepaalde uitdaging en gingen daarop in. Zo werd de H. Don Bosco gegrepen door jongeren in Turijn uit arme milieus. Ze zwierven rond op straat, doelloos en tot last van de omgeving. Hij begon met een kleine groep op te vangen in een huis. Hij zorgde dat zij leerden lezen en schrijven en een vak konden uitoefenen. Daardoor schiep hij voor deze jongeren een nieuwe toekomst. Het leven van Don Bosco verliep niet probleemloos. Kwaadwillige mensen wilden zijn levenswerk kapot maken. Er volgden verdachtmakingen van collega's uit de omgeving, die alles met argusogen bekeken, evenals andere machtige figuren. Toch konden zij de vlam van Gods liefde niet doven. Want tegelijkertijd voelde Don Bosco hoe anderen hem steunden met geld, mankracht en materiële voorzieningen. Daarin zag hij Gods bijstand. Zijn aanpak van jongeren is nog steeds een goed pedagogisch instrument dat op vele plaatsen navolging vindt. Wereldwijd zetten volgelingen van Don Bosco zijn werk voort. In het 'tijdschrift "Don Bosco nu" is te zien hoe op vele plaatsen nog steeds in Zijn Geest gehandeld wordt.

Het geloof is iets dat in het hart van de mens wordt gelegd. De mens zelf heeft de vrijheid om dat te gebruiken. Geloof wordt heel concreet wanneer mensen in zichzelf laten groeien wat zij met hun leven willen doen ten behoeve van anderen en ten behoeve van God. Wie niet in zijn schulp kruipt, maar juist ruimte geeft aan het leven voor anderen, merkt dat God een hele bijzondere rol speelt. Datgene wat menselijk onmogelijk leek, ontwikkelt zich tot iets groots. Jezus vergelijkt het met een mosterdzaadje dat uitgroeit tot een grote boom. De mens die zich niet laat tegenhouden door angst en onzekerheid, maar risico's durft te nemen is tot veel in staat, waar men eerder alleen maar van durfde te dromen. Door zich niet in te dekken tegen beschadiging of verlies bereikt men dingen, die de wereld verwonderd doen staan.
Toch merken wij ook dat mensen die veel hebben bereikt in hun leven niet roemen op zichzelf, maar op de bijstand van God. Naarmate men meer hooggeacht wordt door de omgeving, leeft in hen het besef dat zij zonder Gods hulp niet tot zulke dingen in staat waren en dat maakt hun nederig en bescheiden. Juist hierin komt hun grootheid naar voren omdat zij zich knechten voelen in dienst van het Koninkrijk van God. Zij zijn niet uit op beloning, maar zijn blij dat zij dit werk mochten verrichten. Het woord "dat kan ik niet" heeft zijn zeggingkracht verloren. En het is herkenbaar in Maria die jubelde: Mijn hart prijst hoog de Heer, want grote dingen heeft Hij aan mij gedaan".

In onze tijd merken wij dat initiatief en leiderschap een hachelijk avontuur geworden is. Veel leiders doen er alles aan om alle kwetsbaarheid te vermijden. Ze zijn bang om werkelijk hun nek uit te steken om datgene wat onrechtvaardig en onjuist is te benoemen en aan te pakken. Daardoor kom je terecht in een positie, waar enthousiasme en bezieling niet herkenbaar is. Het is opvallend dat dit zich manifesteert in een tijd, waarin het geloof ook verzwakt is. In plaats van problemen echt aan te pakken is men druk bezig met het zich beveiliging hiertegen. Daardoor kan het kwaad en normloosheid steeds meer zijn weg gaan. Toch zijn er ook nu nog mensen die in het kleine tot veel in staat zijn ondanks een zwakke gezondheid, zonder grote studies en belangrijke posities, maar met het hart op de goede plaats. Zij hebben niets te verliezen en zetten zich belangeloos in voor dingen die menselijkerwijs moeilijk aan te pakken zijn, maar met Gods hulp des te meer. In hun wordt de blijde boodschap van Jezus heel concreet. Wie bouwt op God beseft dat men tot meer in staat blijkt te zijn dan men van zichzelf gedacht had. Een prachtige boodschap die zeker de moeite waard is om mee aan het werk te gaan.