Monster en monstrans (2004)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

DEMONSTRATIE

Op sacramentsdag dragen we het Brood van de eucharistie door onze straten. We doen dat in een kostbaar gouden drager die officieel ‘monstrans' heet. Monstrans komt uit het Latijn. Het woord ‘monstrare' betekent ‘laten zien'. Een processie is letterlijk een ‘demonstratie'. Wij demonstreren dat we geloven in Gods aanwezigheid waar mensen in Jezus' naam brood breken en delen. Het is een liefdesdemonstratie. We demonstreren dat alle mensen onze broeders en zusters zijn. Voor God zijn er geen dommen en slimmen, geen buitenlanders en Nederlander, geen goeden die erbij horen en slechten die uitgesloten worden.

MONSTER

Van ‘demonstratie' en ‘monstrans' komt ook het woord ‘monster'. En mismaakte werd soms in de geschiedenis niet gezien als een mens met mankementen maar als een staaltje van Gods kunnen. Hij werd monster genoemd omdat hij een demonstratie was van Gods almacht. Voor God is niemand mismaakt of minderwaardig. Ook dat demonstreren wij.

MONSTRANS

Als ik de monstrans aan de eerstecommunicantjes laat zien tijdens de rondleiding in de kerk, en vraag: ‘wie weet wat dit is?', krijgt ik steevast het antwoord: ‘dat is het vergrootglas van God.' Misschien is het de bril van God. Brood om te breken en te delen met allen openbaart Gods liefde. Door die bril mogen wij naar de wereld kijken!