Familieviering 2dezondag C (2010)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 194 niet laden

OPENINGSWOORD

Maria wil inderdaad onze moeder zijn, maar misschien dat wij nogal eens vergeten om haar om hulp te vragen: Maria, hoe zou u dit doen? Of: Maria, wilt u voor mij aan Jezus dit of dat vragen? In plaats daarvan gaan wij onze eigen weg en dan missen we de hulp van Maria en dan gaat het altijd minder goed.

Vragen wij daarvoor samen om vergeving en beloven wij om te proberen onze hemelse moeder, Maria, nooit meer te vergeten!

PREEK

 

Stel je voor: je wilt een feestje organiseren. Wat is beter: omdat feestje helemaal alleen te organiseren of met z'n tweeën of met z'n drieën?

Waarom is het beter om het met meerderen te doen? (Is gezelliger, is minder werk, en meer verschillende ideeën)

Wie zou iets beter kunnen organiseren of wie heeft betere ideeën: Jezus en Maria aan de ene kant of wij aan de andere kant? Zij weten het altijd beter. Betekent dat, dat wij niets meer hoeven te doen? Jawel, om te beginnen moeten wij Jezus en Maria om hulp vragen. En dan moeten wij het in onszelf stil maken om te kunnen luisteren naar wat zij ons willen zeggen. En dan moeten wij het zelf gaan doen. Jezus en Maria zijn een soort adviseurs, zij geven ons een goede raad. En niet alleen dat, zij geven ons ook de liefde en de kracht om het te kunnen doen.

Hoeven wij dan zelf nooit na te denken over wat wij het beste kunnen doen? Natuurlijk wel, God heeft ons ook een gezond verstand gegeven. Als wij iets willen gaan doen, hebben wij daar meestal zelf meteen een of meer ideeën over. Maar wij kunnen dan altijd aan Jezus en Maria vragen: vinden jullie dit ook een goed idee of hebben jullie misschien een beter idee?

Kijk, of je een appel of een sinaasappel neemt, dat vinden Jezus en Maria niet zo belangrijk, denk ik. Maar of je wel of niet meteen je huiswerk gaat maken, of je wel of niet meteen naar bed gaat wanneer je ouders dat vragen, of je wel of niet een eenzaam kind gaat helpen, daar hebben zij heel goede ideeën over.

Vragen wij Jezus en Maria dikwijls om hulp. En het zou natuurlijk heel mooi zijn als ouders en kinderen dat af en toe ook samen doen, zodat het in ieder geval een goede gewoonte wordt, maar zodat we daardoor ook een beetje meer gaan lijken op het heilig huisgezin: Jezus, Maria en Jozef. Inderdaad, laten we Sint Jozef ook niet vergeten!