De blinde vlek

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Vandaag vieren we Pasen. We hebben daar zovele verhalen over. We mogen kiezen tussen een lezing van Johannes of een lezing van Lucas. Omdat we in het Lucasjaar zijn, lezen we liever het verhaal van de leerlingen van Emmaüs. En ook hier kunnen we nog kiezen. Ik verkies stil te staan bij de blinde vlek van die leerlingen die op weg waren naar Emmaüs. Ik herken daarin wat telkens opnieuw gebeurt: mensen leven met een blinde vlek. Mensen zien niet wat voor iedereen overduidelijk is. Ze gaan het leven door met gesloten ogen. Ze zijn vooral blind voor wat echt te zien is. Maar, zoals gezegd, die leerlingen zagen het niet. Waren ze kortzichtig of waren ze de gevangenen van hun illusies? Zagen ze enkel het nieuws, maar niet het nieuws achter het nieuws?

Nee, ze waren ontgoocheld. Jezus had hun zovele illusies gegeven. Hij had mensen geopend op een reële utopie. En ze waren meegegaan. Ze hadden daarin zoveel geïnvesteerd. Maar zie, het is allemaal op niets uitgelopen. Een fiasco. Ze hadden zich voor niets gewonnen en verloren gegeven. Jezus was een ijle belofte, een man van grote woorden en kleine resultaten. Ze hadden zich in Jezus vergist. Voor hen was het duidelijk: de story van Jezus is amen en uit. Jezus had hen bedrogen. En ze hadden zich nu eens ingezet! Ze hadden zich nu eens prijsgegeven voor een droom... Verloren energie.

Daarop verschijnt dan die vreemde man, die mee komt wandelen op het ritme van hun verdriet. Wegens hun blinde vlek herkenden ze Jezus niet. Blinden zien namelijk niet zo best. Maar de vreemde man opent hun de ogen door te zeggen dat ze niet goed hebben gelezen. Ze hadden wel de berichten gehoord en de geruchten, maar ze hadden ze niet goed geïnterpreteerd. Ze hadden alleen maar de grote titels gelezen in de krant, niet het hoofdartikel. Ze bleven staan bij de goedkope hete krantenkoppen.

Daarop ontsluit de vreemde man de oude boeken. Ze kunnen hun ogen niet geloven. Hebben die oude verhalen, die ze tussen haakjes goed kenden, echt betrekking op Hem? Als dat waar is, dan is er in die man van Betlehem en van Nazaret meer gebeurd dan zij beseffen? Dan was hun zicht alleen maar kortzichtig? Ze moesten plotseling toegeven dat ze één ding over het hoofd hadden gezien. Ze hadden het nog nooit begrepen: God kan onder mensen mislukken. Dat was hun blinde vlek. Hun droom en hun inzet stonden te zeer op succes gericht. Op glorie of op iets wat daarmee te maken heeft. In hun religieuze project hadden ze nooit een plaats (kunnen) geven aan het kruis. Geloven diende volgens hen enkel om er zelf beter van te worden. Dat was hun blinde vlek.

Om over hun ontgoocheling heen te komen, moesten ze dus leren goed te lezen wat er geschreven staat. Toch was dat nog niet het einde van het hele discours. Ze moesten ook nog leren aan tafel te gaan. Het eigenlijke geheim van de oude boeken, het geheim van passie en kruis, begrijp je pas echt als je tafelgenoot wordt met andere mensen. Dáár pas is het verhaal echt af. Dáár pas gingen hun ogen open. Ze kregen er een warm hart van.

Pasen vieren is Paasmaaltijd vieren.