×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 554 niet laden

Maria is een vrouw die miljoenen mensen op onze aarde blijft boeien.
Zij heeft vele veranderingen en revoluties, ook binnen de kerk, overleefd.
In de laatste eeuwen werd er, mede door allerlei culturele en maatschappelijke ontwikke­lingen, nogal de aandacht gelegd op haar dienstbaarheid, en dan in slaafse zin.
De oudere vrouwen onder ons weten nog hoe hun door de kerk werd voorgehouden net zo dienstbaar te zijn als Maria, onderdanig aan God (God de Vader) en vooral aan de man, geen weerwoord te bieden en deemoedig het leven te wijden aan het gezin.
En veel vrouwen vonden een grote steun in Maria om het harde leven op een goede manier te doorstaan. Maria was voor velen een identificatiefiguur, iemand om zich in te herkennen, een vrouw die inspi­reerde om het eigen leven in alle dienstbaarheid te geven aan God en aan het gezin.
Ook was zij voor velen een bron van troost en bemoediging in het gebed.

Maar intussen is er heel wat gebeurd en veranderd in de positie van de vrouw en dat gaat nog steeds door. Er zijn zoveel factoren die daar een rol bij gespeeld hebben en nog doen: het onderwijs en de opleidingen en vandaar uit de mogelijkheid van interessant en goed betaalde banen; maar ook de uitvinding van de pil; de invloeden van het feminisme en de emancipatie.
Al deze dingen brachten ook met zich mee dat veel vrouwen nog moeilijk uit de voeten konden met het beeld van een onderdanige en slaafse Maria. Veel vrouwen, maar ook mannen, keerden de kerk de rug toe omdat men hierin alleen nog maar onderdrukking en vernedering kon ervaren. En - eerlijk gezegd - de kerk gebruikte, beter gezegd, misbruikte de figuur Maria om eeuwenlange gezagspatronen in stand te houden en vrouwonvriende­lijke zaken te rechtvaardigen. Het gebeurt tot op de dag vandaag alsof men niets geleerd heeft.

Maar tegelijk is het mooie is nu dat juist zelfbewuste vrouwen Maria op een nieuwe manier zijn gaan zien en andere gelovige vrouwen en mannen de ogen hebben geopend voor andere kanten van Maria. We worden gevoeliger voor de kracht die er in deze vrouw huist. We laten ons inspireren door haar grote geloof, door haar trouw door alles heen.
Dat is geen trouw die leidt tot slaafse onderdanigheid, maar een trouw die zich uit in oprechte toewijding: toewijding aan de goede zaak.
Er zijn vele nieuwe teksten, gedichten, liederen, eigentijdse meditaties, afbeeldingen rond Maria te vinden. Het laat zien dat mensen altijd weer nieuwe woorden nodig hebben om in hun tijd met religie, met geloof, met God en met gelovige voorbeelden te kunnen leven.
Of - om de oude woorden opnieuw te leren verstaan.
Iedere tijd, ieder mens heeft een verstaanbare taal nodig om gevoelig te worden voor het grote mysterie dat ons leven draagt en ze ook in onszelf tot leven te brengen.

Zo mogen wij ons vandaag aangesproken voelen door haar strijdlustige woorden die klinken in haar lied, in het Magnificat: een loflied op haar God:
Fier zingt zij het uit in die wonderlijke ontmoeting met Elisabeth, eveneens in verwachting.
Strijdlustig roept ze tot ieder die het wil horen dat de Machtige groots is in zijn daden.
Barmhartig, reddend, heilig, én niets ontziend ten aanzien van hen die zijn Woord niet eerbiedigen. Het is de hunkering die in het hart van velen leeft en tegelijk de verontwaar­diging om zoveel schreiend onrecht in onze wereld dat roept om bestreden te worden.
Vandaag op het feest waarop wij vieren dat Maria haar voltooiing heeft gevonden bij Hem die zij ooit toezong, mogen wij ons optrekken aan haar strijdlust, haar toewijding, haar geduld en uithoudingsvermogen.
Zo is de verering voor Maria meer dan iets voor vrome en brave zielen, maar voor ieder die probeert - samen met alle mensen van goede wil - van deze wereld een goede, een rechtvaardige en vreedzame wereld te maken, in de kleine wereld van alledag, in de grote wereld waarvan wij allen deel uitmaken.