×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Het gebeuren op die berg is een poging van Jezus om zijn drie intiemste vrienden anders te maken. Er stond hun een verschrikkelijk moeilijke tijd te wachten. Zij moesten straks getuige zijn van de totale ontluistering van Jezus in de hof van Olijven. Daar moesten ze tegen kunnen. Daar moesten ze kracht voor krijgen. En daarom mogen ze op die berg heel even de heerlijkheid van Jezus meemaken. Het is zo geweldig dat ze er willen blijven. Ze willen drie tenten bouwen. Maar dat is niet de bedoeling van Jezus. Ze moeten die berg weer af naar het gewone leven, naar de strijd van iedere dag, en uiteindelijk naar de totale ontluistering van Jezus. Ze zijn inderdaad van die berg afgedaald. Ze zijn anders geworden, dan toen ze erop gingen. Daar ging het om.

Zo is het ook met ons samenzijn hier. Het gaat erom dat we anders weggaan dan we gekomen zijn. We buigen ons over de wet, we luisteren naar de profeten, we zijn even met Jezus alleen. Dat kan een bron van inspiratie zijn. Dat kan ons bemoedigen, kracht geven voor wat ons in de komende week te wachten staat.

Daarom moeten we er ook alles aan doen om dit samenzijn hier tot een feest te maken, tot iets fijns, tot iets waar we het allemaal weer mee kunnen doen. Geen moeite mag ons daarvoor te veel zijn. Want waarschijnlijk zijn er mensen onder ons die ontzettend veel kracht nodig hebben voor de dagen die komen gaan. Geen moeite mag ons teveel zijn. De moeite van een koor niet en van een organist, de moeite van het gelovig meedoen niet en de moeite van een liturgie niet. Want één ding staat als een paal boven water: we zijn hier om elkaar te inspireren en te bemoedigen.

Bij die inspanning mogen we ook rekenen de moeite die wij doen om te komen. Vroeger hadden we een zondagsplicht. Of die altijd zo goed gewerkt heeft is een vraag. Zeker is dat het veel beter is dat we nu vrijwillig en misschien graag komen. Al is het erg jammer dat er ook mensen zijn die nu niet meer komen. Zij zijn er de oorzaak van, dat er nog meer niet komen, want het is weinig inspirerend te gaan naar een slecht bezochte kerk.

Wij moeten voor elkaar dikwijls een Tabor maken. Niet alleen hier, maar ook elders. Ook in ons huwelijk: zo af en toe weer eens stapelgek op elkaar zijn om er weer tegen te kunnen. Ook in ons gezin: zo af en toe een fantastische avond om er weer tegen te kunnen. Ook op ons werk: zo af en toe eens echt waardering aan elkaar geven om er weer tegen te kunnen.

We moeten voor elkaar dikwijls een Tabor maken zeker in de kerk. Want we hebben allemaal de boodschap meegekregen: ga ánders weg, ga anders niet weg. We moeten hier bemoediging vinden om er weer tegen te kunnen. En dan gaat het niet alleen om wat je krijgt, maar ook om