Zoals aangekondigd, ga ik in de toekomst regelmatig een weekje overslaan met "de preek van de week". Maar ik blijf natuurlijk nadenken en kan het niet nalaten even door te geven waarheen mijn gedachten gingen nadat ik toch maar eens naar die komende zondag heb gekeken. Het thema heb ik opgediept uit de bijgevoegde (Eerste)lezing.

Deze zondag staat te boek als de zondag van Johannes de Doper. De lezingen gaan uiteraard over de brenger van goed nieuw, blijde boodschap, evangelie. Al uit de eerste lezing valt duidelijk te lezen dat het niet alleen de profeet betreft, maar een opdracht aan heel het godsvolk om het goede nieuws van een God die om mensen geeft en die dat oneidnig volhoudt door te geven.

Ik zou in een preek begonnen zijn over het feit dat in vroeger tijden de boodschapper van slecht nieuws om zeep werd gebracht. Men verbond het nieuws met de persoon die het meedeelde ook al had hij daar zelf absoluut de hand niet in. Wij staan er beter voor want hebben goed nieuws door te geven. Het is duidelijk dat Johannes en nog meer Jezus Christus meer gedaan hebben dan die algemene opdracht naar alle volken op te pakken. Zij hebben zich daar echt sterk voor gemaakt en niet alleen het goede nieuws meegedeeld, maar ook gedaan. Je zou zeggen dat je dan zeker waardering krijgt, maar zelfs dat is niet zo. Ze hebben zowel Jezus als Johannes de Doper vermoord ofschoon ze geen slecht maar goed nieuws brachten en het niet alleen verkondigden, maar ook deden. Dat is gelukkig niet het lot van iedere boodschapper, maar reken ook niet op al veel bijval. Dat is minstens de waarschuwing, maar tegelijk de aansporing om niet af te laten en het toch maar door te geven, wie doet het anders als wij het niet doen!