×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Is er van God nu nog iets te merken op onze wereld? Het lijkt zinvol deze vraag te stellen op het feest van Allerzielen, bij de gedachtenis van onze overledenen.

Vaak wordt het tegendeel beweerd. Dan horen we zeggen: 'Als er een God is, zou Hij niet toestaan dat er op onze aarde zoveel onrecht gebeurt.' 'Als er een God is, zou mij dit niet overkomen zijn', zegt een vrouw die haar man moet missen. 'Als er een God is die liefde is, zouden de joden niet massaal vergast zijn', zegt menigeen.

En al die mensen laten je eigenlijk met een mond vol tanden staan. Wat moet je daarop zeggen, wat kun je daarop zeggen. God lijkt verder dan ooit.

Als wij die vraag nu eens konden stellen aan Jezus van Nazaret, wat zou Hij antwoorden? Als Hij nu eens bij die zieke had gezeten, als Hij nu eens met die kapers had gepraat, als Hij nu eens met die vrouw had gesproken. Zou Hij dan ook met een mond vol tanden hebben gezeten?

Wij weten allen van mensen, die waren zoals Hij. Wij weten nog van paus Johannes. Ineens waren er geen protestanten en geen katholieken meer, die iets kwaads wisten te zeggen van de paus van Rome. Want Johannes verliet het Vaticaans paleis om op bezoek te gaan bij gevangenen, heel gewoon. En we zeiden allemaal: wat een goed mens is hij. En hij liet het diner dat de Vaticaanse kok had klaar gemaakt staan en zei: 'Geef mij nu eens dat stuk worst, dat mijn broer heeft gebracht.' En we zeiden allemaal: eindelijk een echt mens die paus is geworden.

En zoiets, maar een beetje anders zeiden de mensen toen Franciscus leefde, en Theresia van Lisieux, en pater Damiaan, en broeder Isidoor, en Martin Luther King en zoveel anderen. En toen Jezus leefde zei men: 'Hij heeft alles wel gedaan.'

Zou er dan toch van God iets te merken zijn op aarde?

Een van de vrienden van Franciscus, de heilige Bonaventura, heeft eens gezegd: 'Overal op aarde zie je de voetstappen van God. Die zie je in de natuur, die zie je ook in sommige mensen.'

Er is een gebed, waar je lang over na kunt denken en waarin gezegd wordt: onze goedheid is uw werk.

Allerzielen wil ons zeggen: God is niet dood. Hij leeft. Kijk maar om je heen, in zoveel mensen, in zoveel goede mensen.